Show simple item record

dc.contributor.advisorAraujo, Marília Costa de
dc.contributor.authorViana, Francine Francisco
dc.coverage.spatialRevistapt_BR
dc.date.accessioned2017-09-20T12:52:49Z
dc.date.available2017-09-20T12:52:49Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://www.riuni.unisul.br/handle/12345/2995
dc.descriptionObjective: Evaluation of the effect of psyllium (Plantago ovata) in pain symptoms in fibromyalgia carriers Methods: The study included women with fibromyalgia (FM) enrolled in the waiting list of the Clinic School of Physical Therapy of Unisul. Data were collected from March to May 2017. The Visual Analog Scale (EVA) was used to assess the degree of pain, and the pain frequency was assessed through an objective question. Each patient received 300g of Psyllium to use 10g a day for thirty days. Data were expressed as mean and analyzed statically by analysis of variance (ANOVA). Results: A total of 33 FM patients were evaluated, ranging from 31 to 68 years. Before the intervention with psyllium the lowest number in the EVA was 5 (n = 1) and greater 10 (n = 3). After the use of psyllium the smallest number on the scale was 2 (n = 1) and the highest 10 (n = 2). Regarding the frequency of pain, 75.75% (n = 25) of the patients reported having pain every day before the intervention and 51.51% (n = 17) after. The data from this study showed differences to improve the degree and frequency of pain, but were not statistically significant. Conclusion: Despite not having statistically significant values, it was possible to visualize clinical change in some patients. Since this was a relatively small sample, and a short time study, we suggest new studies that correlate intestinal health with symptoms of pain in patients with fibromyalgia.pt_BR
dc.description.abstractObjetivo: Avaliar o efeito do Psyllium (Plantago ovata) nos sintomas de dor em pacientes com Fibromialgia. Métodos: Participaram do estudo mulheres com fibromialgia (FM) cadastradas na lista de espera da Clínica Escola de Fisioterapia da Unisul. A coleta de dados foi feita de março a maio de 2017. Para avaliar o grau de dor foi utilizada a Escala Visual Analógica (EVA), e a frequência de dor foi avaliada através de uma pergunta objetiva. Cada paciente recebeu 300g de Psyllium para utilizar 10g ao dia durante trinta dias. Os dados foram expressos em média e analisados estaticamente pela análise de variância (ANOVA). Resultados: Foram avaliadas 33 pacientes com FM, com idade variando entre 31 a 68 anos. Antes da intervenção com o psyllium o menor número na EVA foi 5 (n=1) e maior 10 (n=3). Após o uso do psyllium o menor número na escala foi 2 (n=1) e o maior 10 (n=2). Já com relação à frequência da dor, 75,75% (n=25) das pacientes informaram ter dor todos os dias antes da intervenção e 51,51% (n=17) após. Os dados deste estudo demonstraram diferença para melhora do grau e frequência de dor, porém não foram estatisticamente significantes. Conclusão: Apesar de não se ter obtido valores estatisticamente significativos, foi possível visualizar mudança clínica em algumas pacientes. Com a amostra foi relativamente pequena e o período de intervenção foi curto, sugere-se novos estudos que correlacionem a saúde intestinal com sintomas de dor em pacientes com fibromialgia.pt_BR
dc.format.extent28 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofNutrição - Pedra Brancapt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectFibromialgiapt_BR
dc.subjectPsylliumpt_BR
dc.subjectSaúde intestinalpt_BR
dc.subjectPrebióticopt_BR
dc.titleAvaliação do efeito do Psyllium (Plantago ovata) nos sintomas de dor em portadores de fibromialgiapt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dc.subject.areaCiências da Saúdept_BR


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil

Mantido pela
Unisul
Plataforma
DSpace
Desenvolvido por
Digital Libraries
Licenciamento
Creative Commons