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dc.contributor.advisorLadwig, Nilzo Ivo
dc.contributor.authorGomes, Alexandre Antônio
dc.contributor.authorLudke, Elda Natasha
dc.coverage.spatialFlorianópolispt_BR
dc.date.accessioned2017-10-23T19:23:54Z
dc.date.available2017-10-23T19:23:54Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://www.riuni.unisul.br/handle/12345/3472
dc.descriptionThe Gastronomy is developed inside of the scientific principles or techniques based in years of discoveries and experiences that they aim to balance flavors and ingredients, with purposes not only visual, but harmonization of the diverse elements that compose of the nutritional necessities of the individual. The gastronomy interacts with areas of knowledge: Medicine (diet, food restriction) Administration (management and control) Marketing (conquest the public) and Leisure (gastronomical truism, creating brotherhood and gastronomical associations visiting markets and fairs). The gastronomy is inserted in truism and becoming an advertise piece of the states, like popular party’s and gastronomical routs. This study includes a new product that we believe to be differential in the restaurants in Florianopolis, we are referring about the fish Grouper that is special and has a very tasty meat. Our purpose was to research the profile for the food habits of the consumers that have the routine to go to the restaurants in Florianopolis objecting the study of the viability about grouper’s meat being a gastronomic difference. In the research where used several tools to reach a more accurate answer with the collection of the data such as: observation, bibliography consultation and questions that where applied. To be able to achieve the study’s objectives, the research took characteristics of exploratory research with the intention of knowing deeper a yet unknown theme. A qualitative identified the presence and the absence of the elements of orientation to the company market; and quantitative for allowing the quantifying and measure the data. The language used in the questionnaire where simple and direct so that the owners could comprehend clearly what was being asked. With the result of this work it was identified that the restaurant believe that the viability of using the grouper’s meat, because although it is a fish with elevated price, most of the clients that seek the restaurants, request the consumption of this meat in several kinds of menus.pt_BR
dc.description.abstractA Gastronomia é desenvolvida dentro dos princípios científicos ou técnicas alicerçadas em anos de descobertas e experiências que visam equilibrar sabores e ingredientes, com finalidades não só de cunho estético, mas harmonização dos diversos elementos que compõem as necessidades nutricionais do individuo. A gastronomia interage ainda com outras áreas do conhecimento: Medicina (dieta, restrição alimentar), Administração (gestão e controle), Marketing (capacitação de público) e Lazer (turismo gastronômico, criação de confrarias e associações gastronômicas, visitas a mercados e feiras). A gastronomia está inserida no turismo tornando-se peça de propaganda dos Estados, como festas populares e roteiros gastronômicos, Este estudo incluiu um novo produto que acreditamos ser um diferencial na culinária dos restaurantes de Florianópolis, trata-se da Garoupa, um peixe de carne especial e muito saborosa. Nosso objetivo foi pesquisar o perfil e os hábitos alimentares dos consumidores que freqüentam restaurantes em Florianópolis visando o estudo da viabilidade da carne da garoupa como diferencial da gastronomia. Na pesquisa foram utilizados vários instrumentos para se chegar a uma resposta mais precisa na coleta de dados entre os quais: observação consulta bibliográfica e aplicação de questionários. Para atingir seus objetivos, a pesquisa assumiu as características de pesquisa exploratória com a intenção de conhecer de maneira mais profunda tema ainda desconhecido. A qualitativa identificou a presença ou a ausência dos elementos de orientação para o mercado da Empresa; Também quantitativa por permitir a quantificação e mensuração dos dados. A linguagem utilizada no questionário foi simples e direta para que os proprietários compreendessem com clareza o que estava sendo perguntado. Como resultado deste trabalho verificou-se que os restaurantes acreditam na viabilidade da utilização da carne da garoupa, pois apesar de ser um peixe com preços elevados, as maiorias dos clientes que procuram os restaurantes, solicitam o consumo dessa carne em vários tipos de cardápios.pt_BR
dc.format.extent109 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectGastronomiapt_BR
dc.subjectGaroupa e produto turísticopt_BR
dc.titleEstudo de viabilidade da utilização da garoupa como diferencial na gastronomia da ilha de Santa Catarinapt_BR
dc.typeMonografiapt_BR


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