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dc.contributor.advisorMoreira, Daniel Medeiros
dc.contributor.authorDuarte, Heloyse Martins
dc.coverage.spatialInternational Journal of Cardiovascular Sciencept_BR
dc.date.accessioned2018-12-14T18:50:54Z
dc.date.available2018-12-14T18:50:54Z
dc.date.issued2018pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.riuni.unisul.br/handle/12345/6395
dc.descriptionBackground: Cardiovascular diseases, such as acute myocardial infarction, are the main causes of death in the world. The flavonoids present in chocolate can have benefits for people who have risk factors to the development of cardiovascular diseases and have a coadjuvant effect on known therapies. Aim: To analyze the association between the consumption of chocolate and the severity of the first infarction in patients attended at the Cardiology Institute of Santa Catarina and other hospitals in the State of Santa Catarina. Methods: Subanalysis of the Catarina Heart Study cohort, evaluated 350 patients with first infarction, with 1 month follow-up. The patients answered a questionnaire that included clinical, laboratorial, electrocardiographics, echocardiographics and angiographics variables. Analysis in SPSS 13.0, considered significant p<0,05. Results: There was lower prevalence of hypertension (43,2% % vs 62,3% p=0,003), diabetes mellitus (13,5% vs 25,7%, p=0,027) and smoking (24,3% vs 37,7%, p=0,032) among those who consume chocolate. Higher use of alcohol (40,5% vs 26,4%, p=0,018) and drugs (9,5% vs 3,3%, p=0,023) among those who consumed chocolate. Among the patients who consumed chocolate, there was a negative correlation between amount consumed and Syntax (r= -0,296, p= 0,019). Conclusion: There was association between chocolate consumption and lower prevalence of hypertension, diabetes and smoking. There was no association between amount of chocolate consumed and post-infarction ventricular function and TIMI frame count. Higher prevalence of alcohol and drug use among those who consume chocolate. Negative correlation between Syntax and the amount of chocolate consumed.pt_BR
dc.description.abstractFundamentos: As doenças cardiovasculares, como o infarto agudo do miocárdio, são as principais responsáveis pelos óbitos mundiais. Os flavonoides presentes no chocolate podem originar benefícios para pessoas que possuem fatores de risco para o desenvolvimento de doenças cardiovasculares e apresentar efeito coadjuvante a terapias conhecidas. Objetivos: Analisar a associação entre o consumo de chocolate, a complexidade das lesões coronarianas e a gravidade do primeiro infarto em pacientes atendidos no Instituto de Cardiologia de Santa Catarina e em outros hospitais do Estado de Santa Catarina. Métodos: Subanálise do estudo de coorte Catarina Heart Study, avaliou 350 pacientes com primeiro infarto, com seguimento de um mês. Os pacientes responderam um questionário que engloba variáveis clínicas, laboratoriais, eletrocardiográficas, ecocardiográficas e angiográficas. Análise no SPSS 13.0, considerado significativo p<0,05. Resultados: Houve menor prevalência de hipertensão (43,2% vs 62,3%, p=0,003), diabetes mellitus (13,5% vs 25,7%, p=0,027) e tabagismo (24,3% vs 37,7%, p=0,032) entre os que consomem chocolate. Maior uso de álcool (40,5% vs 26,4%, p=0,018) e drogas (9,5% vs 3,3%, p=0,023) entre os que consomem chocolate. Entre os pacientes que consumiam chocolate, houve correlação negativa entre a quantidade consumida e o Syntax (r= -0,296, p=0,019). Conclusão: Houve associação entre consumo de chocolate e menor prevalência de hipertensão, diabetes e tabagismo. Não houve associação entre quantidade de chocolate consumida e a função ventricular pós-infarto e o TIMI frame count. Maior prevalência do uso de álcool e drogas entre os que consomem chocolate. Correlação negativa entre o Syntax e quantidade de chocolate consumida.pt_BR
dc.format.extent17 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofMedicina - Pedra Brancapt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectPó de cacaupt_BR
dc.subjectBioflavonoidespt_BR
dc.subjectInfarto Agudo do Miocárdiopt_BR
dc.subjectPolifenolpt_BR
dc.subjectTheobroma cacaopt_BR
dc.titleAssociação entre o consumo de chocolate e a gravidade do primeiro infartopt_BR
dc.title.alternativeAssociation between the consumption of chocolate and the severity of the first infarctionpt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dc.subject.areaCiências da Saúdept_BR


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