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dc.contributor.advisorPereira, Carla Jovania
dc.contributor.advisorPereira, Carla Jovania
dc.contributor.authorNiero, Késsya
dc.contributor.authorNiero, Késsya
dc.coverage.spatialTubarãopt_BR
dc.date.accessioned2019-01-07T19:27:07Z
dc.date.available2019-01-07T19:27:07Z
dc.date.issued2018pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.riuni.unisul.br/handle/12345/6635
dc.descriptionThe meat has potential to transmit parasitic zoonoses if it has not been submitted to a strict hygienic-sanitary control in the slaughter process. Inspection at slaughterhouses consists of examining the carcass or visceras for abnormal conditions that may prevent the use of the product for human consumption. The detection of parasitosis is frequent, since its control during the breeding system is low or ineffective. This work aims to describe the occurrence of condemnations due to parasitosis in a slaughterhouse located in the municipality of Pedras Grandes (Santa Catarina, Brazil), in the period between July 2014 and March 2018. The daily records of slaughter and condemnation of ruminants were used, which follow the post-mortem inspection criteria of the State Inspection Service. In order to evaluate the numbers of condemned slaughtered cattle, the Excel Software of the Office Package 2010 was used. 11,721 bovine carcasses and their respective viscera were inspected, which 0.07% were sent for conditional use because they presented cysticercosis. 2,77% presented calcified cysticercosis, the affected parts were totally condemned and the remainder was released in natura consumption. 22,67% of the livers had Fasciolosis and 1,66% of the lungs had Verminotic Pneumonia, both were totally condemned.pt_BR
dc.description.abstractA carne bovina possui potencial para transmissão de zoonoses parasitárias caso não seja submetida a um rigoroso controle higiênico-sanitário durante o processo de abate. A inspeção nos abatedouros consiste em examinar a carcaça e as vísceras, à busca de condições anormais que, de alguma maneira, impeçam o aproveitamento do produto para o consumo humano. A detecção de parasitoses é frequente, visto que, seu controle durante o sistema de criação é baixo ou ineficaz. Este trabalho objetivou descrever a ocorrência de condenações por parasitoses em um abatedouro frigorífico localizado no município de Pedras Grandes – SC, durante o período de Julho de 2014 a Março de 2018. Foram utilizados os Registros Diários de Abate e Condenação de Ruminantes, que seguem os critérios de inspeção post mortem do Serviço de Inspeção Estadual. Para contabilizar os números de condenações de bovinos abatidos foi utilizado o Software Excel do Pacote Office 2010. Foram inspecionadas 11.721 carcaças de bovinos e suas respectivas vísceras, sendo que dessas, 0,07% foram encaminhados ao aproveitamento condicional, por apresentarem Cisticercose viva. 2,77% apresentaram Cisticercose calcificada, as partes acometidas foram condenadas totalmente e o restante liberado para consumo in natura. 22,67% dos fígados apresentaram Fasciolose e 1,66% dos pulmões apresentaram Pneumonia verminótica, todos foram condenados totalmente.pt_BR
dc.format.extent67 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofMedicina Veterinária - Tubarãopt_BR
dc.rightsAttribution 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/*
dc.subjectInspeção de bovinospt_BR
dc.subjectAbatept_BR
dc.subjectCisticercosept_BR
dc.subjectFasciolosept_BR
dc.subjectPneumonia verminóticapt_BR
dc.titleCondenações por parasitoses em carcaças e vísceras bovinas de um abatedouro-frigorífico no município de Pedras Grandes - SCpt_BR
dc.title.alternativeCondemnation of bovine carcasses and visceras due toparasitosis in a slaughterhouse in the municipality of Pedras Grandes – SCpt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dc.subject.areaCiências Agráriaspt_BR


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