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dc.contributor.advisorCancelier, Ana Carolina Lobor
dc.contributor.authorAraujo, Rhayane Dalsasso Zomer
dc.coverage.spatialTubarão, Santa Catarinapt_BR
dc.date.accessioned2019-04-08T18:14:17Z
dc.date.available2019-04-08T18:14:17Z
dc.date.issued2018pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.riuni.unisul.br/handle/12345/7021
dc.descriptionObjective: To describe the dietary profile of children from 0 to 2 years of age in the State of Santa Catarina, between 2015 to 2017, and to analyze risky eating behaviors. Methods: Observational study of ecological delineation, for a set period of time. The sample was comprised of 5,600 children between 0 and 2 years of age assisted by the Basic Health Units of the State of Santa Catarina, with registration in the Food and Nutrition Surveillance System-WEB public reports, during the period between 2015 and 2017. The data was organized and analyzed in the software program Excel 2017, and the qualitative data was presented in absolute and relative frequencies. Results: A prevalence of exclusive breastfeeding was found in 59.34% of infants up to 6 months of age and 44% complementary breastfeeding up to two years. As for the consumption of foods rich in iron, a percentage of 12.71% was observed. With regard to risky food behavior, the consumption of hamburgers and / or sausages was 17.59% and 34.81% of sweetened beverages. Conclusion: The study found a good prevalence of exclusive breastfeeding, but a low rate of consumption of iron-rich foods and excessive consumption of ultra-processed foods. Key Words: 1. Breastfeeding 2. Food behavior 3. Infantpt_BR
dc.description.abstractObjetivo: Descrever o perfil alimentar de crianças entre 0 e 2 anos no Estado de Santa Catarina, no período entre 2015 e 2017 e identificar comportamentos alimentares de risco. Métodos: Estudo observacional de delineamento ecológico, de série temporal. Integraram a amostra 5.600 crianças entre 0 e 2 anos de idade assistidas pelas Unidades Básicas de Saúde do Estado de Santa Catarina com registro nos relatórios públicos do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional– WEB, no período entre 2015 e 2017. Os dados foram organizados e analisados no programa Excel 2017, sendo que os dados qualitativos foram apresentados em frequências absolutas e relativas. Resultados: Foi encontrada nos lactentes uma prevalência de aleitamento materno exclusivo de 59,34% até o 6° mês e de 44% de aleitamento materno complementado até os dois anos. Quanto ao consumo de alimentos ricos em ferro, observou-se um percentual de 12,71%. Com relação ao comportamento alimentar de risco, o consumo de hambúrgueres e/ou embutidos foi de 17,59% e 34,81% de bebidas adoçadas. Conclusão: O estudo encontrou boa prevalência de aleitamento materno exclusivo, porém uma baixa taxa de consumo de alimentos ricos em ferro e um consumo excessivo de alimentos ultraprocessados. Palavras -chaves: 1. Aleitamento materno 2. Comportamento alimentar 3. Lactente  pt_BR
dc.format.extent27 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofMedicina - Tubarãopt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectAleitamento maternopt_BR
dc.subjectComportamento alimentarpt_BR
dc.subjectLactentept_BR
dc.titlePerfil alimentar de crianças entre 0 e 2 anos no Estado de Santa Catarinapt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dc.subject.areaCiências da Saúdept_BR


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