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dc.contributor.advisorHenn, Rosana
dc.contributor.authorSouza, Luiza Fernandes
dc.coverage.spatialPalhoçapt_BR
dc.date.accessioned2019-12-12T17:48:33Z
dc.date.available2019-12-12T17:48:33Z
dc.date.issued2019pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.riuni.unisul.br/handle/12345/8952
dc.descriptionChildhood is an important stage of life in which the formation of feeding behavior begins, and it’s relevant the offer of healthy menus in schools. This research aimed to analyze the quality of the menus of the state school meals of Santa Catarina, Brazil, comparing those offered by self-management and outsourced management. The menus of May and June 2019 were analyzed by the Quality Index of the Coordination of Food and Nutrition Security (IQ COSAN). The group's offer of cereals, legumes, meat and eggs, milk and dairy products and the absence of prohibited foods were satisfactory. However, there was a high supply of restricted and sweet foods and low in fresh fruits and vegetables. It’s concluded that the menus of both managements need improvement, and changes in preparations are necessary to meet the needs of students and contribute to promote their health, providing the formation of healthy eating habits.pt_BR
dc.description.abstractA infância é uma fase importante, na qual inicia a formação de hábitos alimentares, sendo relevante a oferta de cardápios saudáveis nas escolas. Esta pesquisa teve como objetivo analisar a qualidade dos cardápios da alimentação escolar estadual de Santa Catarina, comparando os ofertados pela autogestão e gestão terceirizada. Foram analisados os cardápios de maio e junho de 2019, pelo Índice de Qualidade da Coordenação de Segurança Alimentar e Nutricional (IQ COSAN). Foi satisfatória a oferta do grupo de cereais, leguminosas, carnes e ovos, leite e derivados e a ausência de alimentos proibidos. Porém, verificou-se alta oferta de alimentos restritos e doces, além de baixa de frutas in natura, legumes e verduras. Conclui-se que os cardápios de ambas as gestões precisam de melhoras, sendo necessárias mudanças nas preparações, para que atendam as necessidades dos alunos e contribuam para promover sua saúde, proporcionando a formação de hábitos alimentares saudáveis.pt_BR
dc.format.extent6 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofNutrição - Pedra Brancapt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectAlimentação escolarpt_BR
dc.subjectPlanejamento de cardápiopt_BR
dc.subjectServiços de saúde escolarpt_BR
dc.titleAnálise qualitativa dos cardápios das escolas estaduais de Santa Catarinapt_BR
dc.title.alternativeQualitative analysis of Santa Catarina state school menuspt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dc.subject.areaCiências da Saúdept_BR


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