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dc.contributor.advisorSommacal, Heloisa Martins
dc.contributor.authorSeverim, Rayhana Santiago
dc.coverage.spatialPalhoçapt_BR
dc.date.accessioned2020-07-22T23:12:26Z
dc.date.available2020-07-22T23:12:26Z
dc.date.issued2020pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.riuni.unisul.br/handle/12345/9974
dc.descriptionObjective: Evaluate the eating habits and nutritional status of students at a community university in Greater Florianópolis. Methods: This is a cross-sectional and quantitative study, with students enrolled in undergraduate health courses at a community university in the state of Santa Catarina. Data collection was performed by an online questionnaire composed by the Instrument for the Evaluation of University Students' Food Practices (IPRAE). Adapted for the current research, ordered in three sections: Feed characteristics; Nutritional status and Sociodemographic data. BMI was included according to the height and weight self-reported by the participants. Participants read and accepted the Free and Informed Consent Form containing the information and guidelines about the research. This study was approved by the University's Research Ethics Committee. Results: 120 university students aged between 18 and 48 years participated in the study, the majority of whom were female (90.8%) and the nutrition course with the highest participation (30.0%). More than half of the sample (65.0%) was classified as eutrophic according to the Body Mass Index. It was observed that most prepare their meals at home, and have lunch as their main meal. The foods most frequently consumed are legumes, vegetables and fresh fruits. Conclusion: The population analyzed shows positive results for dietary practices and nutritional status. It is recommended that future studies be conducted with samples from other areas of knowledge.pt_BR
dc.description.abstractObjetivo: Avaliar as práticas alimentares e o estado nutricional de estudantes de uma universidade comunitária da Grande Florianópolis. Métodos: Trata-se de um estudo transversal e quantitativo, com estudantes matriculados nos cursos de graduação da área da saúde de uma universidade comunitária no estado de Santa Catarina. A coleta de dados foi realizada por um questionário online composto pelo Instrumento para Avaliação das Práticas Alimentares de Estudantes Universitários (IPRAE). Adaptado para a atual pesquisa, ordenado em três seções: Características da alimentação; Estado nutricional e Dados sociodemográficos. Foi incluído o IMC de acordo com a altura e o peso autorreferidos pelos participantes. Os participantes leram e aceitaram o Termo de Consentimento Livre e Esclarecido contendo as informações e orientações sobre a pesquisa. Este estudo foi aprovado pelo Comitê de Ética em Pesquisa da universidade. Resultados: Participaram do estudo 120 universitários com faixa etária entre 18 e 48 anos, sendo a maioria do sexo feminino (90,8%) e o curso de nutrição com maior participação (30,0%). Mais da metade da amostra (65,0%) foi classificada como eutrófica segundo o Índice de Massa Corporal. Foi observado que a maioria prepara suas refeições em casa, e tem como principal refeição o almoço. Os alimentos consumidos com maior frequência são leguminosas, legumes ou verduras e frutas in natura. Conclusão: A população analisada apresenta resultados positivos para as práticas alimentares e estado nutricional. Recomenda-se que estudos futuros sejam conduzidos com amostras de outras áreas do conhecimento.pt_BR
dc.format.extent22 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofNutrição - Pedra Brancapt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectEstado nutricionalpt_BR
dc.subjectUniversitáriospt_BR
dc.subjectHábitos alimentarespt_BR
dc.titlePráticas alimentares e estado nutricional de estudantes de uma universidade comunitária da Grande Florianópolispt_BR
dc.title.alternativeFood practices and nutritional status of students at a community university in Greater Florianópolispt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dc.subject.areaCiências da Saúdept_BR


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